Cuvinte grele

0
75

Bagajul de cuvinte disponibil oamenilor din vremurile noastre este uriaş.
În realitate puţini oameni se folosesc de marea parte a acestui bagaj.
Unii au vocabularul limitat pentru că nu au avut parte de condiţii prielnice pentru îmbogăţirea lui.
Alţii însă au avut şi au la dispoziţie mijloace de îmbunătăţire a acestuia, dar din comoditate se plafonează.

Există şi o categorie de oameni care consideră primitivismul în vorbire ca un fel de virtute. Cine e mai agresiv şi obraznic în vorbire pare să aibă locuri mai în faţă.
Şi conţinutul şi forma discuţiilor sunt afectate de această filozofie.
Nu mai sunt la modă discuţiile elevate. Acum e la modă conversaţia de tip chat, fără substanţă şi neangajantă.
Sunt persoane care pot vorbi despre politică, fotbal, modă, maşini, criză, politică bisericească, în general despre alţii, dar nu despre lucruri de substanţă.
Imediat cum se ajunge la acestea, ori îşi pierd glasul sau încearcă să bagatelizeze subiectul respectiv.

La fel este şi cu cantitatea de cuvinte. Beţia de cuvinte este un pericol.
Există impresia că cine vorbeşte mai mult şi cu o anumită lejeritate e un om de valoare. Este una dintre minciunile cu care se confruntă şi societatea şi biserica.

Greutatea cuvintelor este o altă piatră de încercare. E necesar ca fiecare cuvântare să fie doar forma exterioară a unor convingeri şi realităţi interioare.
Altfel există riscul de a sărăci cuvintele. Aceasta este una dintre cauzele pentru care creştinii îşi pierd forţa mărturiei. Într-un veac al vorbelor, faptele par accesorii demodate.

Limbajul religios este o altă problemă cu care ne confruntăm. S-a format un „dialect” pe care îl folosim, fără să ne întrebăm dacă el este inteligibil. Mă întreb dacă ne mai interesează discursul accesibil, sau avem această plăcere pseudo-mistică de a vorbi fără ţintă.
Din multe cauze unele cuvinte devin „grele”.

Privind zilele acestea imaginea micii mele nepoţele, m-am gândit la cuvântul inocenţă. Ochişorii ei şi zâmbetul ei sunt definiţia acestui cuvânt.
Privind imaginea aceasta nu-mi mai dă mâna să vorbesc uşor despre curățenie sufletească, nevinovăție, candoare, neprihănire.
Ţie?