Olimpiada de iarnă – Vancouver 2010

0
69

S-a încheiat şi ceremonia de inaugurare a Jocurilor Olimpice de iarna, Vancouver 2010.
Din punct de vedere artistic a fost o reuşită la care şi-au adus contribuţia şi doi români care au realizat softul pentru coordonarea efectelor luminoase.
Din nefericire încă înainte de inaugurare un sportiv şi-a pierdut viaţa.
Am fost curios să văd care este tendinţa ideologică a acestor jocuri.
Oricum Jocurile Olimpice au la bază origini păgâne, dar fiecare ţară organizatoare a dat ediţiei organizate de ea anumite nuanţe.
Deşi nu aveam mari aşteptări, Canada a mers într-o direcţie clară:
– tradiţie păgână (nu a fost nici cea mai vagă aluzie la faptul că această ţară a prosperat bazată pe valori iudeo-creştine)
– ecologie
– umanism (mai degrabă la nivel declarativ, pentru că realitatea valorilor umane, fără Dumnezeu, îşi arată roadele)

E uluitor câte resurse umane şi materiale pot fi mobilizate pentru evenimente de genul acesta.
E adevărat că mulţi bani se învârt şi de multă imagine beneficiază ţara organizatoare, dar sunt câteva mii de voluntari care n-o fac pentru bani, eventual pentru faimă).
Dacă ar fi de învăţat o lecţie ar fi aceea a concentrării în atingerea unor obiective şi excelenţa în realizarea lor.
Ar mai fi o lecţie alegorică: flacăra olimpică a călătorit peste 4 luni până la momentul inaugurării şi cei ce au transportat-o au avut grijă să nu se stingă.

Totuşi, la finalul ceremoniei am avut şi eu satisfacţia de a asculta un cântec de excepţie: Hallelujah.
În această ceremonie a fost cântat de K. D. Lang, dar eu prefer interpretarea într-un registru mai grav a compozitorului, Leonard Cohen.
Leonard Cohen este un evreu născut în Canada, dar cu rădăcini în Polonia şi Lituania, fiind una dintre personalităţile culturale contemporane excepţionale: scrie proză, poezie, compozitor şi interpret.
Iată o interpretare a lui Leonard Cohen mai din tinereţe. Deşi acum are cam 76 de ani tot mai cântă, inclusiv în turnee.

Iată şi cea mai reuşită adaptare creştină. Ea îi aparţine lui Lincoln Brewster, cântec ce se numeşte Another Hallelujah, cântat ca un omagiu pentru cei cinci misionari ucişi în Ecuador: Nate Saint, Roger Youderian, Peter Fleming, Edward McCully şi Jim Elliot.